Instalatii pentru stins incendii cu gaz inert

Despre instalatiile pentru stins incendii cu gaz inert


In functie de destinatia si incadrarea la risc de incendiu a unor cladiri sau incinte din cladiri, prin Caietul de Sarcini sau pentru asigurarea acestora si a bunurilor continute, se impune adoptarea unor instalatii automate pentru stins incendii, altele decat cele cu apa.
Anumite caracteristici ale incintelor ce urmeaza a fi protejate impun adoptarea unor solutii tehnice pentru protectie la incendiu care sa asigure faptul ca obiectele sau obiectivul protejat nu va fi deteriorat in urma deversarii agentului de stingere.

In aceste conditii se pune problema alegerii unui sistem pentru detectie si stingere a incendiilor. In legislatia Uniunii Europene sunt cuprinse mai multe tipuri de instalatii pentru stins incendii, diferentele majore fiind date de tipul agentului de stingere.
Tipul agentului de stingere influenteaza modul in care acesta este stocat si deversat in incinta protejata, insa are si impact direct asupra costurilor de mentenata si intretinere a sistemelor in timp.

Fiecare agent pentru stingere are avantajele si dezavantajele lui. Agentii de tip gazos (gazele inerte) sunt stocati la presiuni inalte, ceea ce impune masuri de siguranta sporite si inspectarea periodica a recipientelor de stocare in laboratoare specializate si autorizate.


Mecanismul de stingere cu gaz inert


Gazele inerte, amestecurile gazoase sau fluidele care se gazifica in momentul deversarii, contribuie la stingerea unui incendiu prin micsorarea procentului de oxigen din zona protejata.
In mod normal in atmosfera terestra, in functie de altitudine, se afla un procent mediu de oxigen de aproximativ 21%.

Pentru ca arderea sa fie intretinuta, in amestecul gazos atmosferic, trebuie sa fie o concentratie minima de oxigen, de 15%, sub aceasta valoare arderea nu se mai intretine pentru majoritatea substantelor combustibile.
Avand in vedere aceste aspecte, protectia la incendiu cu gaze inerte se poate face strict pentru incinte inchise, unde se poate asigura etanseitatea.

Instalatii pentru stins incendii cu gaz inert

Componenta unei instalatii pentru stins incendii


Un sistem pentru stins incendii este format in principal din doua componente:

  • 1.  Instalatia pentru detectie, alarmare si comanda stindere.
    Instalatia asigura supravegherea permanenta a incintei protejate, alarmarea in cazul in care se produce un eveniment asociat si comanda dechiderea vanelor recipientelor cu agent de stingere. Instalatia poate asigura anumite automatizari ce se impun a fi aplicate intr-o situatie de incendiu in incinta protejata, de exemplu: temporizarea stingerii, activarea inchiderii ventilatiei cu aport de aer din exterior, transmiterea de semnale catre echipamente sau persoane de supraveghere, verificarea pozitiei usii de acces inchis-deschis.

Se recomanda ca acest sistem sa fie dedicat zonei sau incintei in care se face protectia la incendiu, separat de sistemul de detectie si alertare al cladirii, avand posibilitatea de a transmite semnalele asociate catre sistemul de supraveghere al cladirii.

In principiu acest sistem este compus dintr-o centrala de detectie, sirene acustice si optice, butoane de activare a stingerii sau de inhibare, senzori de fum-temperatura. In functie de tipul de instalatie, conponenta poate varia, insa in mare parte este comuna tuturor tipurilor de instalatii pentru stins incendii cu gaze sau fluide.

  • 2. Instalatia pentru stocarea si deversarea agentului destingere.
    Aceasta instalatie asigura stocarea agentului de stingere in recipientele dedicate si eliberarea lui prin conducte si duze in incinta protejata.
    Instalatia este compusa in principal din recipientele (buteliile) de diverse capacitati, incarcate cu agent de stingere, aceste butelii avand vane dedicate si manometre pentru verificarea permanenta a presiunii agentului de stingere, diverse racorduri fixe si flexibile, tevi, fitinguri si duze pentru deversare. In cele mai multe situatii activarea deversarii (deschiderea vanelor) se face prin comanda pneumatica asigurata de una sau mai multe butelii pilot dotate cu electrovana.

     

Functionarea sistemului pentru stins incendii


Modul in care functioneaza instalatia pentru stins incendii este stabilit prin Normative, Standarde sau Organisme certificate in acest sens.
In principiu, detectia se face prin senzorii de fum temperatura, comanda deversarii agentului de stingere facandu-se in momentul in care minim doi senzori transmit semnal de incendiu. Centrala primeste semnalul de la senzori, analizeaza, transmite alarmarile stabilite, apoi comanda deschiderea recipientelor cu agent de stingere, dupa expirarea temporizarii stabilite.
Deversarea agentului de stingere se face doar daca usile de acces si ferestrele incintei protejate sunt inchise.
Toate dispozitivele si componentele vor avea certificarile impuse.

Stocarea gazelor se face in recipiente de diverse capacitati si presiuni.
Recipientele sunt fabricate dupa standarde specifice supunandu-se anumitor reguli in ce priveste manipularea, depozitarea si verificarea lor periodica.


Instalatii pentru stins incendii cu gaz inert
Instalatii pentru stins incendii cu gaz inert