Adoptarea instalatiilor pentru stins incendii se face dupa criterii ce tin seama, in primul rand, de reglementarile legislative si de prevederile normativelor specifice, apoi de configuratia spatiului ce va fi protejat. Este recomandat, ca orice instalatie, sa aiba la baza un proiect avizat, de un verificator autorizat. Aceasta recomandare devine cerinta pentru institutiile ce vor sa obtina autorizarea IGSU. Proiectul trebuie conceput de persoane autorizate care au experienta pe tipul de instalatie adoptat, tinand cont de faptul ca fiecare agent de stingere are proprietatile lui, iar modalitatea de stingere este diferita.
Proiectarea instalatiilor pentru stins incendii se face in conformitate cu prevederile normativelor in vigoare. In normative sunt prevazute si standarde conform carora trebuie sa se faca proiectul. Proiectarea instalatiilor de stingere a incendiilor, trebuie sa aiba in vedere anumite criterii importante care tin de incadrarea la risc de incendiu a incintei, obiectivului protejat dar si compatibilitatea dintre obiectele, materialele sau mediul combustibil si agentul de stingere folosit.
Proiectul trebuie sa tina cont, de asemenea, de eficienta agentului adoptat pentru stingere, de efectul asupra obiectelor, substantelor sau a materialelor protejate, siguranta personalului aflat in incinta protejata precum si efectele pe care agentul de stingere le are asupra persoanelor si a mediului.
Dupa stabilirea tipului de agent de stingere ce va fi utilizat, se adopta si instalatia pentru stingere incendii, care la randul ei trebuie sa indeplineasca criterii de compatibilitate cu agentul de stingere, trebuie sa asigure interventia prompta si eficienta in cazul unui incendiu, in limitele stabilite in normativele specifice, fara a pune in pericol siguranta persoanelor aflate in imediata apropiere sau in incinta protejata.
Un criteriu foarte important de care trebuie sa se tina cont la proiectarea si adoptarea unei instalatii pentru stins incendii este factorul economic. Proiectul trebuie sa tina seama de costurile generate atat cu adoptarea si implementarea instalatiei cat si de costurile generate in timp cu mentenata, reparatiile, reincarcarea agentului de stingere.