Descrierea principalilor agenti de stingere de tip gaz inert

 

IG-541


Este cel mai cunoscut, utilizat si recomandat agent de tip gaz inert pentru stins incendii. In mediul comercial este cunoscut si sub denumirea de INERGEN, insa in funcție de producător poate fi gasit si sub alte denumiri (Ex.: INEREX sau ARCOMIX).



Acest agent de stingere este format din amestecul a trei gaze, in diferite proportii. N(Azot) – 52%, Ar (Argon) – 40% si CO2  (Dioxid de Carbon) – 8%. Este cunoscut faptul ca aceste gaze se gasesc in mod natural in atmosfera terestra, Argonul si Azotul fiind gaze inerte. Aceste gaze au ca proprietate principala faptul ca in anumite conditii de presiune si temperatura nu au reactii chimice.

 

Acest agent de stingere are urmatoarele avantaje: Este fara impact asupra mediului incojurator fiind alcatuit din gaze aflate in mod uzual in atmosfera terestra, nu are efecte negative asupra obiectivului sau obiectelor protejate in cazul unei deversari, este stocat la presuni inalte de pana la 300 bar, descarcandu-se in zona protejata in maxim 120 secunde, se poate reincarca in statii din Romania intr-un timp scurt, este stocat in recipiente care au ca prima scadenta 10 ani de la data fabricatiei.



Pentru verificarea periodica a recipientelor exista laboratoare autorizate in Romania, in cazul unei deversari aerisirea zonei protejate se face prin ventilare naturala nepunand viata in pericol.

 

Agentul pentru stingerea incendiilor de tip IG-541 este recomandat, datorita caracteristicilor sale, in zonele unde poate fi prezenta umana, acesta nepunand viata in pericol la anumite concentratii calculate si pentru un timp stabilit in conformitate cu specificatiile Normativelor si Standardelor in vigoare. Incintele care pot fi protejate cu amestecul gazos IG-541 au ca principala destinatie obiective precum: camere server sau centre de stocare date, camere pentru tehnica electrica sau electronica, arhive, biblioteci, muzee, acolo unde stingerea nu se poate face cu apa sau alte substante cu efect distructiv.


IG-100, IG-55, IG-01


Acesti agenti pentru stins incendii se remarca prin faptul ca sunt alcatuiti 100% din gaze inerte reprezentand fie un gaz inert fie un amestec de doua gaze inerte (IG-100 este Azotul in proportie de 100%, IG-55 este un amestec format din Azot 50% si Agon 50% iar IG-01 este Argonul in proportie de 100%).



Stocarea si deversarea lor se face in mod similar cu IG-541, singura diferenta fiind data de lipsa Dioxidului de Carbon din compozitie. Acesti agenti de stingere se folosesc cu precadere in incinte in care Dioxidul de Carbon ar putea avea o influenta chimica in momentul deversarii.


DIOXID DE CARBON


Este cel mai eficient agent de stingere gazos. Dioxidul de Carbon diminueaza rapid procentul de oxigen din zona protejata si produce in acelasi timp o racire a mediului ambiant. Acest agent de stingere este folosit cu precădere in mediul industrial. Avantajul principal al dioxidului de Carbon este ca poate fi utilizat si pentru stingerea incendiilor din zone deschise.


Adoptarea Dioxidului de Carbon ca agent pentru stins incendii impune anumite masuri de siguranta pentru persoanele care au acces in zona protejata intrucat acesta este un gaz asfixiant. Este un agent de stingere recomandat tablourilor electrice, camerelor tehnice, in procesul de producție acolo unde sunt utilizate uleiurile pentru anumite procese tehnologice sau in incintele unde se depoziteaza produse solide sau lichide extrem de inflamabile.


Stocarea, deversarea si functionarea instalatiei pentru stins incendii cu dioxid de carbon este similara instalațiilor de tip IG-541.


FK-5-1-12


Este un agent de stingere stocat in stare fluida impreuna cu azot gazos presurizat in recipientul de stocare. Azotul gazos are rolul de a propulsa agentul de stingere in zona protejata. Componenta sa chimica este specificata in normativele si standardele de specialitate. In mediul comercial este cunoscut si sub denumirea de NOVEC 1230, insa exista anumite diferente de calitate intre agentul FK-5-1-12 furnizat de diversi fabricanti si cel furnizat si inregistrat de producatorul 3M. Fiind un agent de stingere stocat in stare fluida, acesta se gazifica in momentul deversarii prin duze.

FK-5-1-12 este un agent de stingere utilizat pentru protectie la incendiu cu precadere in arhive, camere cu aparatura electronica sau camere unde este amplasata aparatura de stocare date (camere server). Acest agent de stingere are ca principal avantaj faptul ca este stocat in mai putine recipiente fata de gazele inerte unde pentru acelasi volum este necesara adoptarea unui numar mai mare de recipiente de stocare, insa prezinta dezavantajul costului crescut pentru mentenata in timp si al incarcarilor costisitoare cu agent de stingere fata de gazele inerte.

Descrierea principalilor<br>agenti de stingere de tip gaz inert

Alegerea agentului de stingere


Solutia optima, in ce priveste adoptarea unui sistem de stingere trebuie sa tina cont in primul rand de obiectivul protejat. Este recomandat ca la alegerea unui sistem de stingere sa fie consultat un expert in domeniu.



Atragem atentia ca sunt foarte multe situatii in care recomandarile sunt facute exclusiv cu motivatie financiara, iar anumite sisteme sunt promovate ca fiind potrivite, fara a se tine seama de costurile generate de mentenata sau costurile care apar in timp pentru a mentine un sistem functional pentru o perioada lunga. In acest sens precizam ca in piata sunt sisteme pentru stins incendii care dupa o deversare au nevoie de inlocuiri de componente fata de alte sisteme care pot fi doar resetate si/sau reincarcate.



De asemenea, la adoptarea unui sistem de stingere a incendiilor trebuie sa se tina cont de posibilitatea rapida de repunere in functiune in cazul unei deversari a agentului de stingere, iar acest lucru implica anumite specificatii pe care producatorul si instalatia trebuie sa le aiba, cum ar fi:
 - posibilitatea reincarcarii buteliilor cu agent de stingere (de dorit pe teritoriul Romaniei);

 - posibilitatea inlocuirii anumitor componente;

 - logistica pentru preluarea si remontarea recipientelor in instalatie.



Din experienta dobandita in timp si avand laborator autorizat pentru verificari periodice butelii dar si statie de incarcare gaze inerte, putem spune ca cele mai mari costuri sunt generate de sistemele care necesita inlocuiri de componente in cazul unei deversari si de sistemele pentru stins incendii cu FK-5-1-12 unde reincarcarea cu fluid de stingere si serviciile adiacente este extrem de costisitoare. La polul opus, cele mai fiabile sisteme s-au dovedit a fi cele cu gaze inerte si dioxid de carbon care au posibilitate de resetare a componentelor.


Descrierea principalilor<br>agenti de stingere de tip gaz inert
Descrierea principalilor<br>agenti de stingere de tip gaz inert