Stingere incendii cu gaz inert


Atmosfera terestra are in componenta ei un procent ridicat de gaze inerte. Gazele inerte au proprietatea ca in anumite conditii de presiune si temperatura nu au reactii chimice. Cele mai cunoscute si utilizate gaze inerte sunt azotul si argonul, acestea gasindu-se in mod natural in atmosfera.

Datorita proprietatilor pe care le au, gaze precum argonul si azotul, au o larga utilizare in industrie, fiind folosite cu succes si in domeniul instalatiilor pentru stins incendii, ca agent de stingere. Stingerea efectiva a incendiilor cu gaz inert se face prin inhibarea oxigenului din incinta protejata, micsorandu-se procentul de oxigen sub nivelul la care se poate intretine arderea.

Gazele inerte sunt apreciate si adoptate ca solutie tehnica pentru stingerea incendiilor deoarece nu au impact negativ de nici un fel asupra obiectivelor protejate si nici asupra mediului inconjurator, interventia in cazul unui incendiu se face rapid si nu este necesara curatarea zonei in care s-a facut deversarea.

In standardele si normativele de specialitate internationale, inclusiv in Romania, sunt recunoascute si utilizate, mai multe tipuri de gaze inerte sau amestecuri gazoase pentru stingerea incendiilor.

Cele mai cunoscute sunt:

  • IG-541 cunoscut in mediul comercial si sub denumirea de inergen, este un ameste gazos compus din Azot 52%, Argon, 40% si Dioxid de Carbon 8% fiind si cel mai recomandat amestec pentru stingerea incendiilor.
  • IG-100 este azotul in proportie de 100%.
  • IG-55 este un amesteg gazos compus din Azot 50% si Argon 50%.
  • IG-01 este argonul in proportie de 100%.
Instalatii stins incendii cu gaz inert

Instalatii stingere incendii cu gaze inerte


Utilizare recomandata


Datorita eficientei ridicate in privinta stingerii incendiilor, gazele inerte sunt recomandate pentru incendii din clasa A - risc ridicat, clasa A - incendii de suprafata si clasa B.

Utilizarea gazelor inerte la stingerea incendiilor se face cu precadere pentru incinte inchise, acolo unde se poate asigura etanseitatea in cazul unei deversari si unde stingerea nu se poate face cu apa sau alte substante, datorita destinatiei obiectivului protejat (camere server, aparatura electrica si sau electronica, arhive, muzee).   


Functionalitate si componenta


Instalatiile pentru stins incendii cu gaze inerte sunt similare ca functionalitate si componenta, diferentele fiind date de tipul gazului utilizat si cantitatea reiesita din calcul, necesara stingerii unui incendiu aparut in incinta protejata.

Instalatiile pentru stins incednii cu gaz inert pot fi configurate in functie de specificatiile obiectivului protejat la incendiu si pot fi automate (cu activare automata temporizata, data de detectia incendiilor prin detectorii de fum / temperatura), sau cu activare combinata, automata si/sau manuala (interventie umana pentru stingere prin apasarea butonului de actionare). 

Sistemul pentru detectie, alarmare si stingere are doua componente:

  • Instalatia pentru detectie, alarmare si comanda stingere: formata dintr-un echipament de control (Centrala de incendiu), detectori de fum / temperatura, sirene si butoane actionare.
  • Instalatia pentru stocare si deversare agent de stingere: formata din recipiente (butelii) de diverse capacitati cu agent de stingere stocat la presiuni de pana la 300 bar si retea de transport agent de stingere catre incinta protejata formata din tevi, fiting-uri si duze deversare. In anumite situatii (de regula la protejarea camerelor server) se impune montajul unor duze cu amortizare pentru anularea vibratiilor aparute in timpul deversarii agentului de stingere.

  • Costuri scazute pentru mentenanta in timp
    Sistemele pentru stins incendii cu gaze inerte au avantajul costurilor scazute pentru mentenanta pe termen lung, intrucat recipientele au scadenta la 10 ani, iar agentul de stingere se poate reincarca la costuri scazute in tara, fara a fi necesara neutralizarea agentului de stingere.

  • Fără reziduri - nimic de curățat
    In cazul unei deversari a agentului de stingere in incinta protejata, nu se produc pagube, obiectele protejate nefiind afectate de agentul de stingere, in plus este suficienta o simpla aierisire a incintei protejate, nefiind nevoie de interventii pentru curatarea zonei.

  • Elemente de siguranta
    Sistemul contine multiple elemente de siguranta astfel incat exploatarea sa, să se faca in siguranta. Pentru deversarea agentului de stingere sunt prevazute dispozitive care reduc presiunea la descarcare pentru eliminarea socului produs de o descarcare brusca.


Instalatii stins incendii cu gaz inert
Stingere incendii cu gaz inert

1. Ce diferenta este intre stingerea cu gaz inert si cea cu agent FK-5-1-12 denumit si novec?

Gazele inerte se gasesc in diferite procente in atmosfera, acestea trec printr-un proces de purificare in statii de separare (lichefiere) si sunt imbuteliate la diverse presiuni in recipiente speciale. FK-5-1-12, cunoscut in mediul economic si industrial sub denumirea de Novec 1230, face parte dintr-o grupa de substante numite halocarboni (fluoroxetonă). FK-5-1-12 a fost creat pentru a inlocui agentii de stingere pe baza de halon și hidrofluorocarburi. FK-5-1-12 este stocat sub forma fluida (un lichid) care se gazifica in momentul deversarii. Atat gazele inerte cat si substanta FK-5-1-12 sunt utilizate cu succes la suprimarea incendiilor. Desi ambele variante se pot folosi pentru acelesi domenii, fiecare prezinta anumite avantaje si dezavantaje. Avantajul major al substantei F-5-1-12 este reprezentat de necesitatea unei cantitati mai mici de volum substanta raportat la volumul de stins, fata de gazul inert, insa prezinta dezavantajul ca genereaza costuri mari in timp cu mentenata.

Instalatii Stingere Incendii Inergen

 Oferim soluții complete de protecție și stingere incendii Inergen și nu numai. Vă stăm la dispoziție oricărei întrebări utilizând formularul alăturat.

Completarea şi trimiterea formularului nu va implică financiar şi/sau contractual, scopul fiind stabilirea contactului.
Datele sunt expediate la adresa de e-mail office@tehnicgaz.ro, nefiind stocate în baza de date.
toate câmpurile sunt obligatorii

Stingere incendii cu gaz inert

Cerere Informații

sunt de acord cu termenii și condițiile, politica GDPR.